Posto ovo nije klasican izvestaj, potrudicu se da u nekoliko "tweetova" objasnim zasto sam se odlucio bas za ovu listu i generalno pojasnim izbor odredjenih karata.
Divide et impera
Statistika kaze, a to je i Max potvrdio u svom clanku, da Dredge zauzima 10% meta gejma u Vintage-u.
S obzirom da je to najmanje zastupljen dek u formatu, covek bi ocekivao da ostali dekovi nemaju previse spremnih odgovora na nasu strategiju. Ali upravo je obrnuto.
Iako zauzimamo najmanju porciju na turniru, broj anti graveyeard karata kod nasih protivnika se krece oko 8. Otezavajuca okolnost je sto oni na raspolaganju imaju citav spektar razlicitih tipova karata protiv nas.
Pogledajmo samo neke najzastupljenije :
Grafdigger's Cage,
Tormod's Crypt,
Nihil Spellbomb,
Leyline of the Void,
Rest in Peace,
Containment Priest,
Yixlid Jailer,
Ravenous Trap...Pored toga postoje dekovi koji GY hate poput
Containment Priest-a ili
Nihil Spellbomb-a imaju u mejnu. Zasto je to tako i sta mi tu mozemo da ucinimo?
Zbog cinjenice da u onih 70% plavih dekova ulaze i dekovi koji su bazirani oko
Oath of Druids,
Grafdigger's Cage i
Containment Priest su postali najzastupljenije karte koje pogadjaju obe strategije. Iako samo jedan od deset igraca donese Dredge, ostali se toliko plase nase strategije da vecinu svog sideboard-a posvete tome da nas zaustave, a u isto vreme deo te strategije koriste i protiv
Oath of Druids.
Da bi zaobisli ili anulirali toliku mrznju, Dredge piloti imaju nekoliko opcija.
Jos je 2009. Paulo Vitor Damo da Rosa rekao :
"I fully believe that if Dredge could play a transformational sideboard it would just win all the tournaments yet it just doesn’t have one because there is just nothing that it can play. It’d be awesome to completely ignore all those very specific hate cards people bring against you but how are you going to do that?"
Ovo je moguce ostvariti u Vinage-u i Dredge se moze u potpunosti trasformisati u recimo
Dark Depths ili
Hermit Druid combo.
Sto se transformacionog sidea tice najnovije tehnike se odnose na
Hollow One i
Gurmag Angler, gde se skoro u potpunosti napusta prvobitan plan i ide se all in na ove dve kreature. Obe ove strategije su ranjivije ka spot removalu poput
Swords to Plowshares, a
Marit Lage i ka
Wasteland-u i
Strip Mine-u. Znaci sada vidimo da se potencijalan broj hate karata uvecava i da bi uspesno sproveli nasu transformaciju moramo imati odgovore u vidu counterspellova i
Pithing Needle-ova. Ja sam skoro celu proslu godinu belezio dobre rezultate sa
Pitch Dredge-om koji se transformise u
Marit Lage, ali ostali igraci su se adaptirali na tu trasformaciju i povecali broj odgovora na moj kombo. Trenutno vise od pola Dredge pilota ima transformacioni side i ja sam tu video sansu da prelaskom na tradicionalnu "anti hate" listu zaobidjem bar deo hejta, a u isto vreme dodavanjem
Abrupt Decay-a u sajd ucinim i sve njihove counterspelove mrtvim kartama.
Abrupt Decay mi daje out i protiv
Oath of Druids-a,
Voltaic Key-a i svih onih malih, gadnih pretnji koje se tesko otklanjaju sa table. Ostatak mog sajda je otporan na
Mental Misstep i
Flusterstorm, a moj
Serenity pred toga sto pogadja visestruke artifakt i enchantment hejtove na tabli, blista i protiv Workshop dekova i generalno je mnogo bolji nego
Nature's Claim. Da bi se nas sajdbord plan ostvario moramo da imamo dovoljno zemalja i zato u mejnu imam 18 lendova od kojih je jedan i
Riftstone Portal koji nase
Bazaar of Baghdad-e pretvara u mana source-ve neophodne za
Abrupt Decay,
Wispmare ili
Serenity, sto nam ne ostavlja mesta za reaktivne karte poput
Force of Will ili
Mental Misstep i zato se moramo okrenuti proaktivnom pristupu. Zbog toga sam u mejn ubacio i
Unmask, pa tako ne cekamo da oni nas pozovu na zurku, nego sami razvaljujemo vrata
nogom nogama i pustamo muziku koja nama odgovara.
Vecina nasih protivnika se toliko plasi druge i trece partije da agresivno maliganisu u hejt karte, sto nama odgovara, jer mi igramo tiho i nosimo
Ichorid-a sa sobom.
tweet end/ stay tuned
Girls, boys, art, pleasure.