Vintage tweets (sa Frenkijem)

Opšta priča o magic-u....

Moderators: gile, CHuPa, vrastko

frankie
Status: Offline

Vintage tweets (sa Frenkijem)

Post by frankie »

Posto smo uplatili jos jednu godinu hostinga, mogu da nastavim sa tradicijom Vintage tweet-ovanja kao na starom forumu :)
Svi znamo da sam ja starac koji retko odlazi u klubove i da su me zivotne okolnosti okrenule ka igranju medzik onlajn, konkretno MTGO.
Kako ni za to nemam dovoljno vremena, a i postao sam lenj da pratim sta sve izlazi novo, ja kao pravi old fart igram samo Vintage.
Avgusta prosle godine na MTGO su startovale Vintage Lige.
Od tada sam uspeo da odigram par komada sa sledecim ishodom : 1x 4-1, 2x 3-2 i 2x drop.
Sada sam konacno uspeo i da osvojim jedan trofej sa rezultatom 5-0, sto samo po sebi ne bi trebalo da predstavlja bas preveliki uspeh sem sto sam u tih pet partija, koje sam razvukao kroz 2 nedelje, dva puta igrao protiv i pobedio svetskog sampiona Brian Kelly-ja aka brianpk80.
Image
Posto sam sad previse uzbudjen (ne na taj nacin na koji mislite ^^), ja cu sutra tweet-nuti par detalja o deku, ligi i protivnicima koje sam pobedio ovom prilikom.
Laku noc uz cokoladni pozdrav, vas frankie.
Girls, boys, art, pleasure.
frankie

Re: Vintage tweets (sa Frenkijem)

Post by frankie »

Evo kao sto sam i obecao, da podelim par informacija o trofeju koji sam osvojio.
Za razilku od ranijih formata takmicenja (daily, 8man queue, 1on1…etc) mogu reci da su Lige pravi pogodak.
Prijavite se za ligu koja traje odredjeni vremenski period i igrate samo onda kada vama to odgovara.
Nije mi se desilo da cekam duze od 4 minuta za mec.
Igraci koji imaju dovoljno vremena mogu da osvoje i po 10+ trofeja za vreme jedne lige (mozda i vise u drugim formatima), a ima i onih poput mene, koji svojih 5 meceva odigraju u rasponu od 2-3 nedelje.
Generalno zbog nedostatka vremena i obaveza u zivotu, pomerio sam fokus na kvalitet, tako da mi ta jedna partija u 5 dana dodje kao poglavlje neke dobre knjige ili jabuka pred spavanje.
Ucesce u ligi je 120 PP ili 12tixa, vec sa 3 dobijene vracate ucesce i u plusu ste za 1 tresure chest (~2.35 tix), a trofej sa 5-0 vam donosi plus od solidnih 37tixa (u treasure chestovima).
Mnogi igraci koriste lige kao nacin da dodju do tixeva, a to je u detalje opisao Max Gilmore u clanku 100 Matches with the Best Deck in Magic. Broj Workshop pilota se rapidno povecao nakon te njegove price, a ne bi verovali kakvu su statisticku analizu napravili na The Mana Drainu posle njegovog clanka. Ako neko voli matematiku i statistiku, sve to moze da procita ovde : Math and Max: A statistical analysis of "100 Matches with the Best Deck in Magic".
Sta u svom tom vrtlogu cifara da radi entuzijasta poput mene?
Max u svom clanku kaze da Vintage meta gejm cine 70% Plavi dekovi, 20% Workshop i 10% Dredge.
Isto tako kaze da Workshop ima 80% win rate.
Bio sam na 0.1 piko sekunde od kupovine karata za Workshop, ali kako je Bog nas Srbe obdario osobinom da se kurcimo bez ikakvih osnova, ja sam odlucio da ostanem veran Dredge-u i igram najmanje zastupljen i najvise hejtovan deck u meti.
Koji je moto Dredge pilota?
- Oderint dum metuant!
Neka mrze, samo nek me se plaše!
Pomislih, deluje kao Srpska izreka i zato dobro dosli u Dredge sa Frenkijem mothafuckers!
Image

Ovde bih napravio dramsku pauzu (tweetovi imaju ogranicen broj karaktera) i dao bih vam vremena da procitate clanke iz posta, pa da nastavimo kasnije ili sutra.
gile
sir Oliver

Post by gile »

Frenky, legendo samo nastavi :):):)
frankie

Post by frankie »

gile wrote:Frenky, legendo samo nastavi :):):)
Hvala matori.
Dok ne stigne nastavak evo jedne lepe stare narodne pesme koju sam cuo na radio Baghdad 2 :

U lepom starom gradu Baghdad-u
gde Narcomebe plave vekovima lete,
Ichoridi šeću ulicama drevnim,
Cabal terapijama sve probleme lece,
a Bloodghasti hejstuju skoro svako vece...
...skoro svako vece...
Homer

Post by Homer »

Tepaj, tepaj Frenki Li,
Potepaj gi s'i
Luhva

Post by Luhva »

Jabuka pred spavanje nije bas dobra ideja. Samo kažem.
frankie

Post by frankie »

Luhva wrote:Jabuka pred spavanje nije bas dobra ideja. Samo kažem.
An apple at night, keeps doctor out of sight.
-Nantuko teaching
Aman

Post by Aman »

Ајде дај наставак, ишчекујем са нестрпљивошћу!
frankie

Post by frankie »

Aman wrote:Ајде дај наставак, ишчекујем са нестрпљивошћу!
Nastavak ide cim prodje launching event za novi proizvod.
U medjuvremenu izasla je lista, na sta sam ponosan jer su WoTC od sredine Februara odlucili da jednom nedeljno publikuju samo 5-0 liste koje se razlikuju od ostalih u najmanje 20 karata.
Hvala svima koji prate.
portugalovic

Post by portugalovic »

176.36

PAPER
4,970.52
Drugi
kiki

Post by kiki »

portugalovic wrote:ONLINE
176.36

PAPER
4,970.52

Razlika u ceni - 4x Bazaar of Baghdad. :mrgreen:
1manaur 1manarw 1manawu
portugalovic

Post by portugalovic »

ahahaha nisam ni skontao...
Drugi
frankie

Post by frankie »

Posto ovo nije klasican izvestaj, potrudicu se da u nekoliko "tweetova" objasnim zasto sam se odlucio bas za ovu listu i generalno pojasnim izbor odredjenih karata.

Divide et impera

Statistika kaze, a to je i Max potvrdio u svom clanku, da Dredge zauzima 10% meta gejma u Vintage-u.
S obzirom da je to najmanje zastupljen dek u formatu, covek bi ocekivao da ostali dekovi nemaju previse spremnih odgovora na nasu strategiju. Ali upravo je obrnuto.
Iako zauzimamo najmanju porciju na turniru, broj anti graveyeard karata kod nasih protivnika se krece oko 8. Otezavajuca okolnost je sto oni na raspolaganju imaju citav spektar razlicitih tipova karata protiv nas.
Pogledajmo samo neke najzastupljenije : Grafdigger's Cage, Tormod's Crypt, Nihil Spellbomb, Leyline of the Void, Rest in Peace, Containment Priest, Yixlid Jailer, Ravenous Trap...Pored toga postoje dekovi koji GY hate poput Containment Priest-a ili Nihil Spellbomb-a imaju u mejnu. Zasto je to tako i sta mi tu mozemo da ucinimo?
Zbog cinjenice da u onih 70% plavih dekova ulaze i dekovi koji su bazirani oko Oath of Druids, Grafdigger's Cage i Containment Priest su postali najzastupljenije karte koje pogadjaju obe strategije. Iako samo jedan od deset igraca donese Dredge, ostali se toliko plase nase strategije da vecinu svog sideboard-a posvete tome da nas zaustave, a u isto vreme deo te strategije koriste i protiv Oath of Druids.
Da bi zaobisli ili anulirali toliku mrznju, Dredge piloti imaju nekoliko opcija.
Jos je 2009. Paulo Vitor Damo da Rosa rekao : "I fully believe that if Dredge could play a transformational sideboard it would just win all the tournaments yet it just doesn’t have one because there is just nothing that it can play. It’d be awesome to completely ignore all those very specific hate cards people bring against you but how are you going to do that?"
Ovo je moguce ostvariti u Vinage-u i Dredge se moze u potpunosti trasformisati u recimo Dark Depths ili Hermit Druid combo.
Sto se transformacionog sidea tice najnovije tehnike se odnose na Hollow One i Gurmag Angler, gde se skoro u potpunosti napusta prvobitan plan i ide se all in na ove dve kreature. Obe ove strategije su ranjivije ka spot removalu poput Swords to Plowshares, a Marit Lage i ka Wasteland-u i Strip Mine-u. Znaci sada vidimo da se potencijalan broj hate karata uvecava i da bi uspesno sproveli nasu transformaciju moramo imati odgovore u vidu counterspellova i Pithing Needle-ova. Ja sam skoro celu proslu godinu belezio dobre rezultate sa Pitch Dredge-om koji se transformise u Marit Lage, ali ostali igraci su se adaptirali na tu trasformaciju i povecali broj odgovora na moj kombo. Trenutno vise od pola Dredge pilota ima transformacioni side i ja sam tu video sansu da prelaskom na tradicionalnu "anti hate" listu zaobidjem bar deo hejta, a u isto vreme dodavanjem Abrupt Decay-a u sajd ucinim i sve njihove counterspelove mrtvim kartama. Abrupt Decay mi daje out i protiv Oath of Druids-a, Voltaic Key-a i svih onih malih, gadnih pretnji koje se tesko otklanjaju sa table. Ostatak mog sajda je otporan na Mental Misstep i Flusterstorm, a moj Serenity pred toga sto pogadja visestruke artifakt i enchantment hejtove na tabli, blista i protiv Workshop dekova i generalno je mnogo bolji nego Nature's Claim. Da bi se nas sajdbord plan ostvario moramo da imamo dovoljno zemalja i zato u mejnu imam 18 lendova od kojih je jedan i Riftstone Portal koji nase Bazaar of Baghdad-e pretvara u mana source-ve neophodne za Abrupt Decay, Wispmare ili Serenity, sto nam ne ostavlja mesta za reaktivne karte poput Force of Will ili Mental Misstep i zato se moramo okrenuti proaktivnom pristupu. Zbog toga sam u mejn ubacio i Unmask, pa tako ne cekamo da oni nas pozovu na zurku, nego sami razvaljujemo vrata nogom nogama i pustamo muziku koja nama odgovara.
Vecina nasih protivnika se toliko plasi druge i trece partije da agresivno maliganisu u hejt karte, sto nama odgovara, jer mi igramo tiho i nosimo Ichorid-a sa sobom.

tweet end/ stay tuned
frankie

Post by frankie »

Tu quoque, Brute, fili mi

Nazalost pored 90% meta gejma imamo jos jednog protivnika, a to je verovatnoca.
Da bi izvukli maksimum iz naseg deka neophodno je da povucemo Bazaar of Baghdad.
Matematika kaze da su ovo sanse za to :

Sansa da se povuce Bazaar of Baghdad bilo kada u toku mulligane procesa : 0.94168
Sansa da se odigra Bazaar of Baghdad u turn 1, na draw-u : 0.95026

Znaci da nas u 1 od 17 igara ceka "mulligan to oblivion" kad smo na play-u i u 1 od 20 kada smo na draw-u.
Ranije sam objasnjavao kako postoje buildovi sa Library of Alexandria koja pomaze da se ovi maligani smanje na 1/20 na play-u i 1/24 na draw-u ako ste voljni da je zadrzite u svojim izvucenim kartama.
Pored ove taktike, postoji i "slow dredge" koji podrazumeva da na kraju svakog kruga u clean stepu izbacimo dredge-ra u GY.
Slow dredge podrazumeva da vec imate 7 karata u ruci, sto se nece desiti ako agresivno krenete da maliganiste.
U toku procesa pronalazenja Bazaar of Baghdad-a, uvek koristimo Serum Powder ako nam je na raspolaganju i od toga ne treba odstupati cak i ako te ruke sadrze Dread Return targete ili imaju recimo 3 Bridge from Below pored Powdera. Zato se Serum Powder racuna kao Bazaar of Baghdad.
Postoje liste koje se ne oslanjaju u potpunosti na Bazaar i imaju Lion's Eye Diamond i/ ili Breakthrough u mejnu. Te liste imaju bolesno eksplozivna otvaranja, ali su podlozne counter magic-u sto nama ne odgovara ni najmanje.
Ono sto mi zelimo je tesko ometljiv uncounterable kombo, koji ce nam omoguciti da zaobidjemo osnovno pravilo medzika, a to je vuci-jednu-kartu-po-krugu. Na tom putu stoje nam i land destruction efekti i to najvise Wasteland i Strip Mine. Iz tog razloga drizmo od 2 do 4 kopije Petrified Field-a, koji moze da posluzi i za re-trigerovanje Bloodghast-ovog landfall-a. Bloodghast cini pored Narcomoeba-e paket besplatnih kreatura koje kostaju manje od 0.
Kako nesto moze da kosta manje od 0? Karte poput Memnite ili Ornithopter kostaju 0, ali da bi ih odigrao za 0 mane moras da ih povuces. Bloodghast i Narcomoeba nemaju taj uslov i njihova cena je cak i manja od 0 mane. Sjajan alat za prakticno beskonacno vracanje Bloodghast-a je Undiscovered Paradise, a u deku drzimo i 1-2 kopije Dakmor Salvage u slucaju da ne povucemo zemlju.
Konkretno za vreme ove lige, desilo mi se u prvoj partiji protiv U/W Standstill-a da idem mull to oblivion, ali ipak pobedim, jer je protivnicki dek spor i daje mi vremena da povucem Bazaar ili da sebi Cabal Therapy-ijem izbacim dredgera u GY. Treba imati na umu da uvek sami sebe mozete da Unmask-ujete ili targetujete Cabal Therapy-jem za eksplozivnije otvaranje ili u mom slucaju slow dradge.
Bitno je da protivnik rastereceno odahne i pomisli kako su Martovske Ide došle i ne ceka ga nista strasno, a onda mu mi pokazemo da Ide nisu jos prošle i prebacimo nase groblje u njegovo dvoriste.

tweet end/ cokoladni pozdrav
frankie

Post by frankie »

Dok ne stigne jos sadrzaja, mozete pogledati 2 partije streema protiv mene i kako sam uspeo da dobijem protivnika sa dva aktivna Containment Priest-a.
Lista se razlikuje od one iz prosle lige i ima transformacioni sajd.
Inace, ovaj lik je osvojio Vinage Challenge 01.04. sa istom ili jako slicnom listom koju je igrao i protiv mene.
Uzivajte :
https://www.twitch.tv/videos/248911670
frankie

Post by frankie »

3 dana pred kraj lige, score-ovao sam prefect 5-0 trofej:
Image
Igrao sam Dredge sa full transformacionim sajdom, ako ne objave listu, izbacicu je ja u sledecem postu.
Sta da kazem, osecao sam se nepobedivo sa tom listom, iskoristio sam to sto su plavi igraci umesto spot removla poceli da ubacuju artifact hate u mejn.
gile
sir Oliver

Post by gile »

Bravo Franky legendo :)

Moras otici na ono Svetsko, mislim da ces bas dobro proci

Naravno moras malo trenirati live, a Hydra je pravo mesto za tebe :)
Chuck Norris
Donator 2026. godina

Post by Chuck Norris »

Svaka cast frenkie u pisanju lika i na pobedama.

Bas bi bilo lul da imamo nekog vintgage/legacy experta u zemlji :)
frankie

Post by frankie »

Hvala, hvala, trudicu se koliko god mogu da nastavim istim tempom.
Meni je glavni problem vreme.
Sto se tice Eternal Weekenda, ove godine WoTC su najavili cak 3 turnira.
Pariz 05. maj, Yokohama 18. avgust, i USA (lokacija i datum TBD)
Za ovaj u Parizu je izasao schedule, a sto se tice nagrada, EU igraci nisu bas zadovoljni jer TO slike dobija besplatno od Wizardsa, pa ekvivalent u Eternal tixima nije bas adekvatan (nagrada za 1. mesto je 4K EUR kada se preracuna u novac).
Ja bih mozda i mogao zaista da odem u tako kratkom roku, ali mislim da mi je bas preveliko cimanje.
gile
sir Oliver

Post by gile »

Iskreno, zaista mislim da bi trebao

Po meni mislim da si najspremniji od svih nasih igraca
Kad govorimo o igranju mtg-a

A posebno ovaj format, tu mislim da si zaista spreman i da mozes da uradis nesto dobro
frankie

Post by frankie »

Hvala Gile, ali sa zenom, detetom i jos jednim na putu jako je tesko da se sve ukombinuje :p
U medjuvremenu objavljena je lista sto smatram jos jednim uspehom.
Do skorog vidjenja, cokoladni pozdrav, vas frankie :*
turbo

Post by turbo »

Ti eventovi se igraju online? Onda nema razloga da se ne potrudiš. Ako sada nemaš vremena, tek ga nećeš imati kada se rodi drugo dete, tako da ti je ovo prilika koju dugo nećeš imati.
frankie

Post by frankie »

turbo wrote:Ti eventovi se igraju online? Onda nema razloga da se ne potrudiš. Ako sada nemaš vremena, tek ga nećeš imati kada se rodi drugo dete, tako da ti je ovo prilika koju dugo nećeš imati.
Nope, Eternal Weekend je sanctoned on site turnir. Nesto poput svetskog ali za Eternal formate.
turbo

Post by turbo »

Razumem da je on site, ali da li se igra na računaru preko svog online naloga ili moraš imati dek. Pošto ti pored vremena za igranje, treba i vreme da skupiš 4 bazzara.
Homer

Post by Homer »

Svaka cast, matori.

Ako ne osvojis trofej u Parizu (iz cisto logistickih razloga), kontam da Card Kingdomov hoces sigurno.
frankie

Post by frankie »

turbo wrote:Razumem da je on site, ali da li se igra na računaru preko svog online naloga ili moraš imati dek. Pošto ti pored vremena za igranje, treba i vreme da skupiš 4 bazzara.
Ne igra se online, moras imati dek. Bazaari nisu problem.
Soundwave
Phyrexian Crusader

Post by Soundwave »

frankie wrote:
turbo wrote:Razumem da je on site, ali da li se igra na računaru preko svog online naloga ili moraš imati dek. Pošto ti pored vremena za igranje, treba i vreme da skupiš 4 bazzara.
Ne igra se online, moras imati dek. Bazaari nisu problem.
Pa onda stvarno nema razloga da ne odes, Prezo :)
Someday, someone will best me.
But it won't be today, and it won't be you.

Discord : SoundwaveKG#6896
frankie

Post by frankie »

To bi mozda bio faktor pre 5 ili 10 godina. Iz perspektive coveka koji jednom mesecno ne moze da ode ni do centra grada,tesko da mogu da odem do Pariza na vikend :)
turbo

Post by turbo »

Igranje once in a lifetime eventa vs idem do random kluba na fnm... bez poređenja, tako da taj vikend nije vrhunska žrtva. Šta ćeš reći supruzi, to je druga stvar, ali šteta da ne ideš. Super ako karte nisu problem, ali bi morao i sa njima da vežbaš. Učini to dok nije kasno :)
gile
sir Oliver

Post by gile »

Slazem se sa milutinom :D
MasterHyperion

Post by MasterHyperion »

Podrska za Frenkija da postane Vintage sampion! :D
turbo

Post by turbo »

Frenki Vintage šampion sa dekom "Kod nas se ništa ne baca!"
Aman

Post by Aman »

Подршка за френкија!
portugalovic

Post by portugalovic »

frankie wrote:To bi mozda bio faktor pre 5 ili 10 godina. Iz perspektive coveka koji jednom mesecno ne moze da ode ni do centra grada,tesko da mogu da odem do Pariza na vikend :)
Loše si organizovan :)
Drugi
CHuPa
Elder Fart

Post by CHuPa »

Aman wrote:правда за френкија!
ispravljeno :)
Lupus023

Post by Lupus023 »

frankie wrote:Hvala Gile, ali sa zenom, detetom i jos jednim na putu jako je tesko da se sve ukombinuje :p
U medjuvremenu objavljena je lista sto smatram jos jednim uspehom.
Do skorog vidjenja, cokoladni pozdrav, vas frankie :*
Mog matorog to nije sprečilo da ide svako veče u kafanu! Čak štaviše broj poseta istoj se duplirao!! :mrgreen:
Vuk Milojević, Bg/Zr
frankie

Post by frankie »

portugalovic wrote:
frankie wrote:To bi mozda bio faktor pre 5 ili 10 godina. Iz perspektive coveka koji jednom mesecno ne moze da ode ni do centra grada,tesko da mogu da odem do Pariza na vikend :)
Koliko trazis da budes moj time management officer?
portugalovic

Post by portugalovic »

frankie wrote:
portugalovic wrote:
Tu me šiješ sigurno, treba ti wife manager, a kontam to bi bilo malo neprijatno :)
Mogu konsultant za to da ti budem eventualno :)
Drugi
frankie

Post by frankie »

portugalovic wrote:
frankie wrote:
portugalovic wrote:
Tu me šiješ sigurno, treba ti wife manager, a kontam to bi bilo malo neprijatno :)
Mogu konsultant za to da ti budem eventualno :)
Moze, pare nisu problem :)
Homer

Post by Homer »

Frenki, ako dobro kontam Eternal Weekend u Parizu i tradicionalni BoM su spojeni u jedan turnir koji ce biti od 4 do 6 maja.

Ispravi me ako gresim.
Post Reply

• You do not have permission to post in chat.
@ MagicalZiggy « Wed 10:23 pm »
@ Pillar of Death « Wed 10:21 pm »
@ Shush « Wed 10:17 pm »
@ Shush « Wed 10:16 pm »
@ Voja « Wed 10:04 pm »
@ Spike « Wed 7:30 pm »
@ Draza91 « Wed 6:40 pm »
@ Pillar of Death « Wed 5:06 pm »
@ Milanchhe « Wed 3:43 pm »
@ Salepet « Wed 2:38 pm »
@ Voja « Wed 11:45 am »
@ Voja « Wed 11:41 am »